медицински хомеопатичен център


Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто...
Карина Велибашева

Кое е моето заболяване

Проблеми със зъбите и устната кухина

НИКНЕНЕ НА ЗЪБИ

Обикновено никненето на млечни зъби започва на 5 - 6 месечна възраст. При много от децата то е свързано с краткотрайно повишаване на температурата, с увеличена раздразнителност и обилно слюнкоотделяне, с поява на водниста хрема и / или разстройство с нарушения на съня и други. Сърбежът и болката, дължащи се на прорязването на зъбките карат малчуганите да смучат пръстите си и всичко друго, което е под ръка...
По време на израстването на постоянните зъби (между 5 - 6 и 12 годишна възраст) също могат да се наблюдават подобни явления.
За щастие, с помощта на хомеопатични лекарства всички гореописани оплаквания могат да бъдат отстранени или поне облекчени в значителна степен, като това не изключва прилагането и на други методи и средства, каквито са например болкоуспокояващите и противовъзпалителни гелове за намазване на венците и гумените играчки за хапане.
- "Хамомила вулгарис" е основното хомеопатично лекарство, което се използва в период на прорастване на зъбите. Този медикамент е особено препоръчителен в случаите, когато става въпрос за кърмаче, което по принцип е добро и може да бъде успокоявано лесно с люлеене или носене на ръце, но прорязването на зъбите го прави гневливо, нервно и с непоносим характер. Не рядко бузата от страната на прорязващия зъб е топла и зачервена, а другата остава бледа и студена. Налице е обилно отделяне на слюнка. Възможно е да има повишена температура, разстройство и колики с отделяне на газове, суха кашлица, болки в гърлото и ухото и др. Много характерно е влошаването на цялата симптоматика от топлина и през първата половина на нощта и успокояване на детето при вземане на ръце и люлеене. В тези случаи е препоръчително на кърмачето да се дават по пет гранули "Хамомила" в разреждане 9 СН от 2 до 4-5 и повече пъти дневно в зависимост от силата и честотата на оплакванията. Когато е налице изразено засягане на психиката на детето се предпочита разреждане 15 СН.
При повишена температура, съпровождаща прорязването на зъби, лекарите хомеопати най-често използват два медикамента :
- "Беладона" в разреждане 9 СН, 2-5 пъти дневно по 5 гранули в случаите, когато е налице рязко повишаване на температурата и достигането и до високи стойности (над 39 градуса), със зачервяване на лицето и изпотяване, водещо до понижаване на температурата.
- "Ферум фосфорикум" е препоръчителен, когато температурата се повишава постепенно и рядко надхвърля 38,5 градуса. Лицето е ту червено, ту бледо. В тези случаи е препоръчително на детето да се дават по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно.
Когато е налице разстройство, свързано с прорязването на зъбки, могат да се използват няколко основни хомеопатични медикамента. Главно място сред тях заема "Подофилум" в разреждане 9 СН - по 5 гранули след всяко диарично изхождане. Това хомеопатично лекарство е препоръчително в случаите, когато диарията най-често е в сутрешните часове, когато изпражненията са обилни, жълтеникави и зловонни и изтичат на струя и се съпровождат от колики и когато сънят на детето е тревожен. Успокояване на детето настъпва, когато то лежи по корем.
Когато детето е свръх активно и не иска да заспи до късно или се събужда през нощта и иска да си играе от полза може да бъде приемането вечер на 5 гранула "Кофеа круда" в разреждане 9 СН. Това е един много добър медикамент за безсъние, поради мозъчна свръхактивност или наплив на мисли преди заспиване

АФТИ

Афтите представляват малки повърхностни язвички по лигавицата на устната кухина. Най-често те имат овална или кръгла форма и са с диаметър от няколко милиметра. Дъното на афтите има жълтеникав цвят и обикновено те са обградени от яркочервена възпалена тъкан, т. нар. възпален вал.
Спонтанната болка, засилваща се по време на допир, пречи на храненето и създава дискомфорт.
За няколко дни, до 1 - 2 седмици, афтите оздравяват и без лечение, но при много от хората, които ги получават, се наблюдава тенденция към честа повтаряемост на заболяването. Не рядко е налице и фамилна обремененост.
И досега се спори за това коя е причината за появата на афти. Много често такива възникват по време на инфекциозни заболявания, причинени от вируси, бактерии или гъбички. Не рядко обаче, афти се появят и в периоди на абсолютно здраве и следователно освен инфекциозните има и други причини за тяхното възникване.
Независимо, че много подробности, касаещи възникването и развитието на афтите остават неясни, лекарите хомеопати са доказали по категоричен начин, че това доброкачествено, но неприятно заболяване може да бъде лекувано успешно с правилно подбиране на хомеопатични медикаменти. Ето и някои от най-често използваните от тях :
- "Боракс" в разреждане 5 или 9 СН е препоръчителен в случаите, когато лигавицата на устната кухина е покрита с болезнени афти, кървящи при хранене и особено болезнени при контакт с кисели или солени храни. При кърмачета силната болка пречи на сученето. В тези случаи е препоръчително 3-4 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента.
- "Калиум бихромикум" се използва за лечение на афти с ясно очертани ръбове, при които е налице склонност към дълбоко разязвяване и образуване на жълтеникави мембрани по дъното на афтата. За целта е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента, в разреждане 9 СН.
- "Кантарис" в разреждане 9 СН също е препоръчителен за лечение на афти със склонност към разязвяване, но и когато е налице усещане за силно парене и дори за изгаряне в областта на лигавичното увреждане.
- "Хепар сулфур" в разреждане 15 СН - 3-4 пъти дневно по 5 гранули се приема в случаите, когато афтите са заобиколени от изразен червен възпалителен вал.
- "Монилия албиканс" в разреждане 15 СН - два пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен в случаите, когато е налице устна кандидоза ( инфекция, причиняваща се от вид гъбичка, наречена Кандида албиканс ). В тези случаи е особено важно устата да се изплаква с вода, в която е разтворена сода за хляб. Това води до алкализиране на средата, което влияе неблагоприятно на гъбичките.

КАРИЕСИ

В основата на кариеса стои образуването на зъбна плака ( мек, наносен слой върху зъбната повърхност, съдържащ бактерии, хранителни остатъци и излющени епителни клетки ). Обикновено тя има мръсно сив или жълто-кафеникав цвят. Под влияние на бактериите хранителните остатъци се подлагат на гниене и се разграждат до вещества, увреждащи силно зъбния емайл, с последващо нарушаване на неговата цялост и образуване на кухина в зъба. В тези случаи разрушителният процес вече е разпространен не само върху емайла на зъба, но и върху дентина, намиращ се под него. Освен това, пак под въздействие на бактериалната микрофлора, увредената органична основа на зъбния емайл губи способността си да фиксира минерален субстрат. Това ускорява още повече разрушаването на зъба и увеличаването на кариеса. Ако зъбът не бъде пломбиран навреме, неговото разрушаване продължава и се появява силна болка, тъй като в неговата вътрешност се развива възпалителен процес, засягащ и зъбният нерв. Болката се засилва при попадане в кариесната кухина на студени, кисели или сладки храни или напитки и по принцип, след отстраняването им, тя отзвучава. Спонтанните болки в зъба, дължащи се на не усложнен кариес, са рядкост. Ако и тогава не се вземат навременни мерки, възпалителният процес може да стигне до корена на зъба и да премине върху костите на челюстта. Усложнение на едно такова възпаление могат да бъдат развитието на синузит (възпаление на около носните кухини), на ангина, на отит и др. Освен това, по кръвен път инфекцията може да стигне до всяка част на човешкото тяло, поради което нелекуваните кариеси не рядко стават причина за развитието на ревматизъм, менингит, мозъчен абсцес, възпаление на жлъчния мехур, бъбречни увреждания и др. Особено неблагоприятно въздействие кариесите оказват върху храносмилателната система, където храната попада недостатъчно сдъвкана и недостатъчно размесена с храносмилателните ензими, намиращи се в слюнката. Тази храна може да предизвика механическо дразнене на стомашната стена. Тя се смила и се усвоява по-бавно от организма и се подлага на гниене в червата, което води до неприятни усещания като подуване на корема от газове, чувство за стомашно-чревен дискомфорт, запек и др.
Погрешно е схващането сред много родители, че кариесите на млечните зъби могат да останат нелекувани, тъй като и без това тези зъби ще бъдат сменени. В тези случаи кариесът може да достигне до основата на зъба и възпалителният процес да се прехвърли както върху подлежащия зачатък на постоянен зъб, така и върху костта. Освен това съвсем реален е рискът, както вече бе споменато, по кръвен път или по съседство инфекцията да премине във всяка друга точка на детския организъм.
При тенденция към чести кариеси, освен спазването на подходяща диета и най-вече на изрядна хигиена на устната кухина, от полза може да бъде и приемането на определени хомеопатични лекарства :
- "Креозотум" в разреждане 5 или 9 СН - 2 пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен в случите, когато са налице развалени черни зъби, които лесно се ронят и образуват кариеси много скоро след прорязването им.
- "Стафисагрия" в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули също може да помогне в профилактиката на лесно ронливи черни зъби, особено когато кариесите са с локализация в шийката на зъба.
- "Силицеа". Този медикамент е препоръчителен при хора, при които освен склонност към образуване на кариеси, се наблюдават чупливи нокти с бели петна по тях, крехко телосложение с финни кости, екстремна зиморничавост и лесна уморяемост и склонност към чести инфекции на горните дихателни пътища, а също и на пикочните пътища. В тези случаи е препоръчително ежедневно да се приемат по 5 гранули от медикамента, в разреждане 15 СН. С настъпване на желания ефект може да се премине към приемане на 10 гранули "Силицеа" веднъж седмично.
- "Калкареа фосфорика" в разреждане 9 или 15 СН - по 5 гранули веднъж дневно или по 10 гранули веднъж седмично е подходящ за приложение в случаите, когато е налице склонност към образуване на чести кариеси при хора с жълти зъби, с източено съразмерно телосложение, които в детска възраст израстват "на тласъци" и страдат от чести инфекции на дихателните пътища, придружени с увеличаване на лимфните възли. Допълнително основание за предписване на медикамента е лесната уморяемост при умствено усилие, водещо до поява на главоболие.
- "Калкареа флуорика" в разреждане 9 или 15 СН - по 5 гранули веднъж дневно или по 10 гранули веднъж седмично може да спомогне за намаляване на склонността към чести кариеси при хора с издължена конструкция, която обаче, за разлика от тази при хората, отговарящи добре на "Калкареа фосфорика" е несъразмерна - налице са тенденции към гръбначни изкривявания, костни дистрофии, неправилно разположение на зъбите и др. Много често при тези хора се наблюдава тенденция към лесно навяхване на стави, поради слабост на съединителната тъкан. Поради тази причина ставите при тях са прекалено гъвкави и позволяват движения в тях, които обикновено са невъзможни.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga