медицински хомеопатичен център


Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна....
Боряна Цветкова - София

Кое е моето заболяване

Обменни и ендокринни заболявания

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Още в детска възраст при по-пълните момчета и момичета е установена предразположеност към високо кръвно налягане и към образуване на камъни в жлъчния мехур ( за щастие нормализирането на теглото води до намаляване на риска за подобни заболявания ). При хората с наднормена телесна маса по-често се наблюдават запек, екземи, заболявания на дихателните пътища, травми и други. При момчетата се забавя половото развитие, а при момичетата не са рядкост нарушенията на менструалния цикъл.
При голяма част от хората със затлъстяване се отбелязват нарушения в обмяната на мазнините и на въглехидратите и значителна задръжка на вода в организма. Много опасен е латентният диабет, който се появява в незряла възраст.
При хората с наднормено тегло са налице и редица дефекти, засягащи опорно - двигателната система : плоскостъпие, прегърбеност, дължаща се на деформация на гръбначния стълб , слаби мускули и други. Нарушена е и функцията на ставите. Всичко това води до поява на болки в различни части на тялото, до лесна уморяемост и намалена подвижност. Ето защо пълните хора избягват физическите натоварвания, а това води до прогресиране на затлъстяването и до затваряне на един порочен кръг.
Лесно ранима е психиката на децата и възрастните с наднормено тегло, които непрекъснато са подложени на подигравки. Много често те избягват да спортуват, тъй като по шорти и тениска техният "недъг" се вижда още по-добре. 75 % от пълните деца при депресии и при неблагоприятни ситуации от различен характер търсят утеха в храната, докато при децата с нормално тегло този процент е едва 9 %.
Затлъстяването създава особено големи проблеми от психическо естество на юношите и девойките, които вече са навлезли в периода на полово съзряване. Тогава се засилват комплексите за малоценност, които карат пълните деца да избягват компаниите и танците, а също и участието в спортни състезания. След половото съзряване повечето от пълните момчета и момичета се примиряват със състоянието си, намирайки си съответен партньор, който или е като тях или ги одобрява такива, каквито са.
- При наличие на наднормено тегло специалистите по хомеопатия могат да препоръчат лекарства за намаляване на апетита и за повлияване на целулитната инфилтрация на тялото.

ЗАХАРЕН ДИАБЕТ

Най - общо захарният диабет представлява заболяване, свързано с нарушена обмяна на кръвната захар в организма. При това заболяване е налице абсолютен или относителен недостиг в организма на инсулин - хормон, който се произвежда от панкреаса и от който зависи усвояването на глюкозата /кръвната захар/ от тъканите. Причина за заболяването може да бъде и намалена чувствителност на тъканите към действието на инсулина.
Когато е налице относителен недостиг на инсулин, т. е. когато панкреасът частично е запазил възможностите си да синтезира този хормон, говорим за инсулино - независим захарен диабет. Този тип диабет е най - чест при възрастните хора. Когато панкреасът изобщо не може да произвежда инсулин и се налага той да бъде инжектиран ежедневно говорим за инсулино - зависим захарен диабет. Счита се, че този тип диабет представлява автоимунно заболяване, дължащо се на произвеждани от организма антитела, насочени срещу клетките на панкреаса или срещу произвеждания от него инсулин. Роля за възникването на захарен диабет играят и много други фактори.
Нелекуваният или неадекватно лекуваният захарен диабет от една страна води до увреждания на бъбреци, кръвоносни съдове, очи, нерви и др., а от друга - повишава риска от сърдечно - съдови заболявания, от мозъчно - съдови нарушения, от диабетна гангрена и т.н.
Целта на лечението на захарния диабет е да се избегнат неговите остри прояви като кетоацидозната или хиперосмоларна кома, да се поддържат нормални стойностите на кръвната захар и да се предотвратят усложненията, свързани с това заболяване или тяхното развитие да бъде максимално забавено.
Неинсулино - зависимият захарен диабет е по - често срещаният тип диабет.За щастие най - голяма роля в профилактиката и лечението на този тип диабет играят спазването на подходяща диета и на по - активен двигателен режим.Нерядко и при него, обаче, се налага включването на определени препарати, стимулиращи секрецията на инсулин и подобряващи въглехидратната обмяна.
Само с хомеопатични лекарства не бихме могли да лекуваме диабета Между тях ,обаче, съществуват такива, които спомагат за подобряване на обмяната на веществата и на дейността на панкреаса, а също и за предотвратяване или за максимално забавяне на дължащите се на диабета артериопатия и невропатия.

НАДНОРМЕН ХОЛЕСТЕРОЛ

Холестеролът, приеман чрез храната бе обявен за главен виновник за широкото разпространение на исхемичната болест на сърцето с най - тежката и форма - сърдечен инфаркт. През последните години целият свят бе обхванат от антихолестеролова кампания, целяща намаляването на консумацията на богати на холестерол храни като масло, яйца, животински мазини и др. Според редица изследвания обаче, холестеролът, постъпващ в организма чрез хранителните продукти, почти не влияе върху нивото на холестерола в кръвта, отлагащ се върху вътрешната повърхност на артериите. Нещо повече - когато консумираните храни са бедни на холестерол и в организма е налице холестеролов недостиг, то като компенсаторна реакция организмът започва сам да си го произвежда. Това е така поради факта, че все пак холестеролът е жизнено важен за нормалното функциониране на организма. Изводът е, че не бива да се изпада в крайности. Важното е нивото на холестерола в кръвта да не надхвърля 5,5 - 6 милимола на литър. За възрастните хора е препоръчително да проверяват нивото на кръвния си холестерол поне веднъж годишно. Ако холестеролът е по - висок от приетата от медиците норма, то е препоръчително спазването на една предимно плодово - зеленчукова диета, като това не важи за рибата и за пилешкото месо (без кожичката).
Наднормения холестерол се нормализира често с приемането на пектин, на овесени ядки и на покълнали житни зародиши. Що се отнася до лекарствата, спомагащи за намаляване на кръвния холестерол, то те са много скъпи и от тях има ефект само докато се приемат. В момента, в който спре приемането на тези лекарства, холестеролът възвръща високите си изходни стойности. За нормализиране на мастите в кръвта спомагат и спортните занимания. За целта обаче, те трябва да се практикуват поне 2 - 3 пъти седмично и тяхната продължителност не бива да бъде по - малка от 20 - 30 минути. За хронично болните и за тези, които до този момент не са спортували е препоръчително преди да пристъпят към по - активни спортни заболявания да се консултират с лекар.
-

ПОДАГРА

Подаграта е заболяване, за което съществена роля играе начинът на хранене. Подаграта се характеризира с нарушение в обмяната на вещества и с отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите, по хрущялите и сухожилията и другаде.
Най-често кристалите пикочна киселина се отлагат в ставите на палеца на крака. Това често води до поява на силни болки, съпроводени от зачервяване на пръста. Макар и по-рядко подаграта може да засегне и всяка друга става и може да увреди бъбреците.
Понякога подаграта протича без изразени болкови пристъпти, но с постепенна деформация на ставите и с нарушение на подвижността им.
Диетичното лечение при подагра е основно и то е насочено към намаляване на образуването на пикочна киселина в човешкия организъм. Известно е, че един от източниците за образуване на пикочна киселина в организма се явяват т. нар. пуринови бази, съдържащи се в много хранителни продукти : риба, месо, рибни и месни бульони, животински дреболии, гъби, бобови култури и др. Ето защо хората с подагра трябва силно да ограничат или да прекратят приема на продукти, богати на пуринови бази и да приемат продукти, бедни на такива : мляко, сирене, яйца, картофи, моркови, салати, хляб, плодове, орехи. Трябва да се има предвид, че при варенето на месото 50 % от пуриновите бази преминават в месния бульон. Ето защо е препоръчително ако се консумира месо, то да бъде варено. Все пак месо не бива да се консумира по-често от 2 пъти седмично.
Желателно е да се пият повече течности, ако няма противопоказания за това ( поне 1,5 - 2 литра дневно ). По този начин се благоприятства отделянето на пикочната киселина от организма и се предотвратява образуването на камъни в пикочните пътища. Особено добро действие има приемането на чай, на плодови сокове, на мляко, на минерална вода с алкален характер (горнобанска, хисарска).Много добър ефект при подагра има провеждането на разтоварващи дни, по време на които се консумират само плодове и зеленчуци или сокове от тях.От изключително значение за страдащите от подагра е да спрат или силно да намалят консумацията на спиртни напитки, които сами по себе си биха могли да провокират подагрозен пристъп.
Лекарите - хомеопати разполагат с богат набор от медикаменти, които биха могли да повлияят благоприятно на болните от подагра.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga