медицински хомеопатичен център


За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има...
Цвете Стоянова, гр. София

Шиацу

ШИАЦУ
Буквално преведено от японски "шиацу" означава "натиск с пръсти" (ши – пръст, ацу – натиск). Поради тази причина може да се каже, че шиацу представлява японската форма на акупресура. Името обаче обхваща само един от аспектите на лечението – натиск с помоща на пръстите, особено на палеца, върху т.нар. енергийни проводни пътища, известни също като меридиани. Но "шиацу" включва и работа с дланите, лактите, предмишниците, коленете, а в определени случаи дори и стъпалата. Освен това, голяма роля при този лечебен метод играят разтяганията и въртенето на ставите, които служат за стимулиране на движението на енергиите, а съответно и за отстраняване на енергийните блокади. Не на последно място към шиацу принадлежат цели групи упражнения, които се извършват от сам човек или с партньор с цел подпомагане на лечението.

Шиацу е цялостен лечебен метод, който произхожда от далекоизточната медицина. Според нейните представи здравето и болестта са израз на нормалното движение и съответно на блокирането на енергиите в човешкия организъм. С мек, проникващ натиск по продължение на енергийните канали, този метод стимулира движението на енергията и отключва лечебните възможности на организма за справяне със заболяванията.

Показания.

-Функционални нарушения на дейността на опорно-двигателната система, например болки в кръста, гърба и раменете.
-Психосоматични и функционални заболявания: стрес, тревожни състояние, депресия, сърцебиене, безсъние, чревни колики, лабилно кръвно налягане и други.
-Склонност към хронични инфекции в резултат на понижена имунна защита.
-Менструални нарушения и други.

Противопоказания:

-Остри възпалителни процеси и заболявания, придружени от висока температура.
-Фрактури на костите и тежки наранявания.
-Ракови заболявания, особено ако са налице и метастази.
-Остеопороза в напреднал стадий.
-Тежки психически смущения и най-вече остри психози.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga