медицински хомеопатичен център


Изключително съм доволна от д-р Угринова и МЦ Фитолек. Хомеопатията е...
Христина Кърджиева - София

Антицелулитни програми

ЦЕЛУЛИТЪТ - "ИЗКЛЮЧЕНИЕ ОТ ПРАВИЛАТА"

За да може бременната жена  да осигури на плода необходимите му хранителни вещества, дори и в периоди на недостиг на такива, природата е дала на женския организъм енергийни резерви, изразяващи се в мастни тъкани, разположени в областта на ханша, бедрата и хълбоците. Поради факта, че количеството на тази мастна тъкан може да бъде твърде променливо, съединителната тъкан, покриваща тези области, е доста разтеглива.
Когато всичко се развива нормално натрупването на мазнини (липогенезата) и тяхното изгаряне (липолизата) се намират в динамично равновесие и не се стига до целулит. Защо, обаче, целулитът не се подчинява на същите закони за разграждане на мазнините, както обикновената мастна тъкан ?
Когато всичко се развива нормално натрупването на мазнини (липогенезата) и тяхното изгаряне (липолизата) се намират в динамично равновесие и не се стига до целулит. Защо, обаче, целулитът не се подчинява на същите закони за разграждане на мазнините, както обикновената мастна тъкан ?
Установено е, че тъканите засегнати от целулит съдържат голямо количество алфарецептори, които не активират, а блокират разграждането на мазнини. Тогава, вместо да позволи освобождаването на липиди, както е редно, клетката стопира този процес.
Когато  равновесието между липогенезата (натрупване на мазнини ) и липолизата ( освобождаване ) е нарушено, мастните клетки се разтягат прекомерно, за да съберат всички резерви. В определени случаи те могат да увеличат обема си до 100 пъти. Освен това се усилва способността им да улавят захарите. Това натрупване на глюкоза води до втвърдяване на колагеновите нишки, които осигуряват еластичността на кожата. Стига се до образуване на така наречената "портокалова кожа". Неравностите по кожата (т нар. "портокалова кожа") са само външна козметична проява на целулита, който е заболяване предимно на подкожните структури,. Дълбочинните промени в тях са много по - сериозни от външния, чисто козметичен дефект. Кръвоносните съдове, притиснати от уплътнената колагенова тъкан и набъбналите мастни депа, не функционират пълноценно. Затруднена е локалната циркулация на цели участъци от тялото, което усложнява работата на венозната и лимфната системи и обмяната на веществата.Това води до задържане на вода и забавено елиминиране на токсини. Създава се порочен кръг, който води до увеличаване на целулитните натрупвания, които все по - трудно могат да се разнесат.   Целулитните образувания имат своите характерни места по женското тяло - " целулитни зони". Това са коремът, ханшът, бедрата, вътрешната страна на коленете, глезените, мишниците, вратът, брадичката и др..
Най - общо целулитът има пет главни симптома:
-  разстройство на мастната обмяна;
-  мастна задръжка;
-  нарушено локално кръвообръщение;
-  кожна дегенерация;
-  задръжка на течности.
Според статистиката седем от десет жени имат целулит.
За премахване на целулита Оздравителен Хомеопатичен Центьр "ФИТОЛЕК'' e разработил и прилага успешно програма, сьчетаваща определени масажни техники с ултразвук, ароматерапия и хомеопатия. С тази програма видим ефект се постига още след пьрвите 3-4 процедури.

УЛТРАЗВУК

Лечебното действие на ултразвука се използва в много области на медицината, но сравнително отскоро ултразвук се използва за въздействие върху мастните натрупвания по тялото, включително и там, където е налице най-голяма склонност към образуване на целулит. Благотворният ефект на ултразвука в тези случаи се дължи на няколко фактора:

-   Метаболен ефект. Предизвиканите от ултразвуковото въздействие разлики в налягането в клетките и междуклетъчните пространства води до повишена пропускливост на клетъчните мембрани, а съответно и до повишена междуклетъчна обмяна на веществата.
-  Липолитичен (разграждащ мазнините) ефект. Установено е, че ултразвуковото въздействие върху тъканите ускорява разграждането на мастите в клетките (липолиза).
-  Фонофоретичен ефект. Става въпрос за улеснено проникване на биологично активни вещества през кожата под въздействие на ултразвуковите вълни. Това се използва и за подобряване на проникването през кожата на използваните в лечението на целулита антицелулитни гелове. Улесненото проникване на биологично активните субстанции под кожата с помоща на ултразвук се нарича фонофореза. Това явление се използва за постигане на по-дълбоко проникване на антицелулитния гел в засегнатите от целулит тъкани.
МАСАЖ

Редовните масажи, особено в проблемните зони с целулит, стимулират кръвообръщението и лимфообръщението и спомагат за подобряване на обмяната на веществата и за елиминиране от организма на излишните течности и на натрупаните в тъканите отпадни вещества. Особено добър ефект има съчетаването на масаж с ароматерапия. При склонност към целулит и затлъстяване се подбират етерични масла, които проявяват своето действие при проникването им през кожата в организма. За антицелулитна терапия нерядко се използват специални смеси от етерични масла, като в техния състав най-често влизат маслата от канела, джинджифил, лешник, розмарин, гинко билоба и др. По време на масаж от добре подготвен професионалист се осъществява и т.нар. лимфен дренаж, а това е изключително полезно при склонност към целулит.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga